НОВИНИ: НОВО! Интелигентни системи за зареждане и вграждане - DEFA
klema.bg лого

КОЛКО ДЪЛГО ИЗДЪРЖАТ БАТЕРИИТЕ С ДЪЛБОК ЦИКЪЛ?

Правилно поддържаните акумулатори с дълбок цикъл трябва да издържат 6 или повече години. За съжаление, някои собственици на каравана или кемпер сменят акумулаторите на всяка година или две.

Удължаването на живота на акумулатора не е трудно, просто изисква някаква основна грижа и поддръжка.

Рутинната поддръжка и презареждане на разреден акумулатор възможно най-често ще удължи живота му значително.

нАШИТЕ ТОП 10 СЪВЕТА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ ЖИВОТА НА АКУМУЛАТОРа на вашия КЕМПЕР ИЛИ КАРАВана

 1. Водещата причина за „мъртви“ оловно-киселинни акумулатори е сулфатирането. Когато акумулаторът е с ниско състояние на заряд, върху плочите започват да се образуват малки кристали (сулфатиране). Ако акумулаторът остане в това състояние за продължителен период от време, без презареждане, се разрушава. Сулфатирането започва, когато състоянието на заряд на падне под 80% или 12,4V. Своевременното презареждане на акумулатора помага за предотвратяване на сулфатизацията. Използвайте „умно зарядно“, което ще извърши десулфатизация като част от процеса на зареждане.
 1. Правилното зареждане на акумулаторите трябва да се извършва на етапи.
 • Трябва да се използва постъпково зареждане, за да се върне акумулатора до 90% от пълното му зареждане през първите няколко часа.
 • Абсорбционен заряд се използва за останалите 10 процента, за да се предотврати обгазяването на батерията и загубата на вода.
 • След това плаващ заряд за поддържане на пълен заряд.
 1. Никога не позволявайте на 12V акумулатор да се разреди до ниво под 12V. Това вероятно звучи смешно, но напълно зареденият акумулатор е 12,7V. Когато го проверявате и се отчитат под 12V, акумулаторът е на или под 50% заряд. Можете да измерите напрежението с помощта на
 • цифров волтметър – настройте волтметъра на DC напрежение. Поставете червения проводник върху положителния терминал и черния проводник върху отрицателния терминал.
или
 • тестер за акумулатор – с волтаж и ампери, работещ с приложение. Достатъчно е да свържете клемите на тестера към акумулатора и да стартирате приложението. То ще ви даде пълна картина за състоянието на акумулатора: мощността му (ампери), нивото на заряда/напрежението (волт) и нивото на съпротивление.
Измерването на напрежението ви дава бърза картина на дълбочината на разреждане на акумулатора, за да знаете трябва ли да бъде презареден.
 1. Намаляването на дълбочината на разреждане на акумулаторите увеличава живота им. Акумулатор, който се разрежда до 50% всеки ден, ще издържи два пъти по-дълго от акумулатор, който спада с до 20% всеки ден.
 1. Караваните и кемперите имат паразитни консуматори, които могат да разреждат акумулатора с течение на времето (LP детектори за изтичане на газ, усилвател на мощността на телевизионната антена, часовници, стерео уредби и платки за уреди). Ако вашият RV е оборудван с превключвател за изключване на акумулатора, уверете се, че е в положение „изключено“, когато не използвате RV или когато е на съхранение.
 
 1. Жегата и свръх зареждането ще убият акумулаторите. Когато навън е горещо и по време на периоди на усилена употреба на акумулатора, проверявайте по-често нивата на водата в клетките му (ако е обслужваем). Проверката на нивата на електролита и добавянето на дестилирана вода, когато е необходимо, може да спаси и запази вашите оловно-киселинни акумулатори. Когато добавяте вода, използвайте вода без минерали. Дестилираната вода е най-добра. Обикновената чешмяна вода може да причини калциево сулфатиране.
 1. Акумулаторите трябва да се доливат само след зареждане, освен ако плочите не са се оголили още преди това. Ако плочите са оголени и стоят „сухи“, добавете достатъчно вода, за да ги покриете и да заредите акумулатора. Когато акумулатора е напълно зареден, напълнете всяка клетка до границата на вентилационния кладенец.
 1. За да предотвратите загубата на вода от бълбукане и обгазяване, оставете затворена вентилационните капачки на акумулатора по време на зареждане.
 1. Съхранявайте акумулаторът си напълно зареден на сухо място при температура не по-висока от 10°С, което е най-подходящата температура, за да се запази възможно най-дълго заряда на акумулатора.
 1. Оловото и пластмасата, използвани за конструиране на акумулаторите, могат да бъдат рециклирани. Повече от 95% от цялото олово на акумулатора се рециклира. Уверете се, че рециклирате старите си акумулатори.
Забележка: Винаги имайте предвид безопасността, когато работите около оловно-киселинни акумулатори. Когато работите около акумулаторите, трябва да носите предпазни очила, ръкавици и да сваляте всички бижута. Не пушете и не използвайте открит пламък около батериите.